Borgman Nederlandse inzending Oscars

Film gekozen uit veertien titels

Alex van Warmerdams donkere thriller Borgman is door een selectiecommissie uit veertien titels gekozen om namens Nederland mee te dingen naar de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film, tijdens de 86ste editie van de Academy Awards.

Borgman gaat over een mysterieuze dakloze die met zijn kompanen bij een disfunctioneel gezin in een dure villawijk naar binnendringt en daar de controle langzaam overneemt. Eerder dit jaar werd de gitzwarte komedie de eerste Nederlandse productie in 38 jaar die genomineerd werd voor een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes. Op 28 augustus beleefde de film de grootste Nederlandse voorpremière ooit.

Films waar Borgman tegenop moest boksen bij de selectiecommissie waren onder andere Hoe duur was de suiker en Het bombardement. Deze twee waren in eerste instantie uitgesloten van de selectie, omdat de crew uit te weinig Nederlanders zou hebben bestaan. Op basis van het argument van de producenten van Hoe duur was de suiker dat eerdere Oscar -inzendingen ook niet aan dat criterium voldeden, heeft de Academy een herstemming toegestaan, waarbij ook uit de twee betreffende titels gekozen kon worden. Het heeft niet mogen baten.

Op 16 januari volgend jaar worden de nominaties in alle categorieën bekend gemaakt, en zullen we weten of Borgman op 2 maart ook daadwerkelijk meedingt naar de Academy Award for Best Foreign Language Film. De laatste Nederlandse film die een Oscar binnensleepte Mike van Diems Karakter in 1998.