Benedict Cumberbatch zal Britannia Award ontvangen

Prijs voor zijn werk van afgelopen jaar

De British Academy of Film and Television Arts Los Angeles zal Benedict Cumberbatch eren met de Britannia Award 2013 voor 'British Artist of the Year'. De ceremonie zal plaatsvinden op 9 november.

De Londense acteur vergaarde in Nederland vooral bekendheid met zijn rol als Sherlock Holmes in de BBC-serie Sherlock. Daarvoor was hij al te zien in onder andere de films Amazing Grace en Atonement. Deze zomer gooide hij hoge ogen als slechterik Khan in de zomerblockbuster Star Trek Into Darkness en ook de verwachtingen voor zijn komende vertolkingen in The Fifth Estate, The Hobbit: The Desolation of Smaug en 12 Years a Slave zijn hooggespannen.

“Benedict Cumberbatch heeft een opmerkelijk jaar achter de rug en als één van Engelands vooraanstaande talenten is hij een duidelijk voorbeeld van het groeiende respect dat Britse talenten over de wereld oogsten,” looft BAFTA LA voorzitter Gary Dartnell de acteur. Eerdere winnaars van de prijs waren Daniel Craig, Kate Winslet, Tilda Swinton, Helena Bonham Carter, Emily Blunt, Michael Sheen en Rachel Weisz.

Deze zomer werd al bekend gemaakt dat George Clooney de Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film op dezelfde avond zal ontvangen, terwijl Kathryn Bigelow de John Schlesinger Britannia Award for Excellence in Directing overhandigt krijgt. Sir Ben Kingsley mag naar huis gaan met de Albert R. Broccoli Britannia Award for Worldwide Contribution to Entertainment.

De Britannia Awards zijn een initiatief van BAFTA Los Angeles, één van de twee Amerikaanse takken van de British Academy of Film and Television Arts. Hun doel is een brug te slaan tussen de Britse en Amerikaanse entertainment- en productiegemeenschappen.