Antonia Bird overleden

Regisseuse van Priest werd 54 jaar oud

De Britse regisseuse Antonia Bird heeft dit weekend een zeven maanden durende strijd tegen een zeldzame vorm van schildklierkanker verloren. Dat heeft haar agent gemeld. Ze is 54 jaar geworden.

Op Twitter regende het eerbetuigingen. Acteur Robert Carlyle schreef: ‘Wat een treurige dag. RIP Antonia Bird. Vaarwel, mijn fantastische vriendin.’ Met Carlyle maakte Bird in de jaren negentig de films Priest, Face en Ravenous: de drie titels waarmee de regisseuse bekendheid wierf in het onafhankelijke circuit.

Daarvóór maakte Bird halverwege de jaren tachtig enkele afleveringen voor de Britse soaps EastEnders en Casualty, nadat haar werk als theaterregisseuse bij het London Royal Court Theater de aandacht van televisieproducenten trok. Ze heeft ook gewerkt aan BBC-series als Spooks, Cracker en The Village en een documentaire voor de omroep genaamd Off By Heart, over een nationale poëziewedstrijd voor schoolkinderen. Daar won ze in 2009 een Bafta voor, een prijs die ze al twee keer eerder had gewonnen voor het televisiedrama Safe uit 1993, over dakloze tieners, en voor Care uit 2000, dat seksueel misbruik aan de kaak stelde.

Met de film Priest uit 1994 sleepte Bird de prijs voor beste film op het filmfestival van Berlijn binnen binnen en de publieksprijs op Toronto.

Slechts één keer waagde ze zich in haar loopbaan aan Hollywood: voor Mad Love uit 1995 werkte ze met Drew Barrymore en Chris O’Donnell, iets waar ze met een zekere weifeling op terugkeek. ‘ Amerikaanse acteurs arriveren op de set als een blanco vel papier,’ zei ze eens . ‘Nu is dat een prima traditie, maar voor een Britse filmmaker, die het gewend is om te werken met Britse acteurs die al helemaal hebben uitgedokterd wat ze willen gaan neerzetten, is het vrij beangstigend.’

Samen met Carlyle , Britse Trainspotting-auteur Irvine Welsh en de Ierse documentairemaker Mark Cousins richtte Bird het productiebedrijf 4Way Pictures op. Welsh deelde op Twitter mee dat hij met het overlijden van Bird een goede vriendin was verloren ‘die ongelooflijke films maakte.’ Cousins riep onmiddellijk op tot het beschikbaar maken van haar werk voor het grote publiek.

Birds partner vermeldde dat ze rustig in haar slaap was overleden. ‘Ondanks een vastberaden strijd heeft ze het onvermijdelijke weten te omarmen,’ liet hij in een mededeling weten.