Alle Gouden Kalf-nominaties bekend

Jim Taihuttu’s Wolf haalt meeste nominaties binnen

Dinsdagavond heeft de Gouden Kalf-jury tijdens de talkshow van het Nederlands Film Festival de genomineerden voor de Gouden Kalveren bekendgemaakt. Het merendeel van de nominaties is weggelegd voor de films Wolf (acht), Borgman en Boven is het stil (ieder vijf). Alle drie maken kans op het Gouden Kalf voor de beste film.

Jim Taihuttu, regisseur van Wolf, mag trots zijn: zijn film is genomineerd in de categorieën geluid ( Michaël Sauvage), muziek (Gino Taihuttu en Joris Titawano), production design ( Lieke Scholman), camera (Lennart Verstegen) en montage (Wouter van Luijn). En dan nog in de topcategorieën acteur ( Marwan Kenzari), regie en natuurlijk beste film.

Ook de Nederlandse Oscarinzending Borgman van Alex van Warmerdam staat er goed voor. Hadewych Minis is genomineerd voor beste actrice, Van Warmerdams vrouw Annet Malherbe is kanshebber voor beste vrouwelijke bijrol, Van Warmerdam is genomineerd voor scenario en regie en de film zelf zou het beeldje voor de beste film kunnen winnen. Het zou na Abel, De Noorderlingen en Ober de vierde film van Van Warmerdam zijn die op het Nederlands Film Festival in de prijzen valt.

Voor Nanouk Leopold, regisseur van Boven is het stil, zou het haar derde productie zijn. Ze won eerder een Gouden Kalf voor Guernsey (regie) en twee voor Brownian Movement (regie en scenario). Boven is het stil is genomineerd voor camera (Frank van den Eeden), production design (Elsje de Bruijn), montage ( Katharina Wartena), mannelijke bijrol ( Wim Opbrouck) en beste film.

Op maandag 30 september waren de genomineerden voor korte documentaire, lange documentaire, korte film, televisiedrama, actrice televisiedrama, acteur televisiedrama en de UPC Publieksprijs al bekendgemaakt.

De grote prijzen van de Nederlandse film 2013 zullen vrijdag 4 oktober, de laatste dag van het NFF, op het Gala uitgereikt worden door actrice Anna Drijver.

Bekijk hier de lijst met alle nominaties.