Actrice Esther Williams is gisteren op 91-jarige leeftijd overleden. Dat maakte haar stiefzoon gisteren bekend op Twitter. De Amerikaanse was een succesvolle zwemster, voordat ze carrière maakte als actrice. Ze brak in 1942 door met haar rol in Andy Hardy’s Double Life en speelde daarna in bijna dertig films, waarin ze vaak in het water te bewonderen was.

Een compilatie van Williams aquamusicals

Williams won tijdens haar zwemcarrière vele prijzen en verbrak een aantal records. Uiteindelijk wilde ze deelnemen aan de Olympische Spelen van 1940, maar die werden afgelast wegens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Ze besloot daarom mee te doen aan een show met muziek en dans in het water, waar ze werd opgemerkt door scouts van filmstudio MGM.

De films van Williams vormden een geheel eigen genre, dat bekend werd onder de noemer aquamusicals. In een speciaal voor haar gebouwd bassin nam de actrice films op als Million Dollar Mermaid (1952) en Dangerous When Wet (1953). ‘Niemand had ooit eerder een zwemfilm gemaakt, dus we verzonnen alles terwijl we bezig waren. Ik heb al mijn bewegingen onder water geïmproviseerd’, zei Williams daarover.