‘Te weinig homo's in Hollywoodfilms’

Homo-organisatie voert onderzoek uit naar gay personages

De Amerikaanse homo-organisatie GLAAD (vergelijkbaar met het COC) heeft voor het eerst onderzoek gedaan naar het aantal openlijk homoseksuele personages in grote Amerikaanse films. Conclusie: het kan nog veel beter.

GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) onderzocht de 101 grote Amerikaanse studiofilms die in 2012 uitkwamen op de hoeveelheid homopersonages. Slechts in veertien titels werden die aangetroffen. Transgenders kwamen helemaal niet voor.

Vooral komedies bieden ruimte aan LGBT’s (lesbian/gay/bi /transgender), zij het niet zelden op een karikaturale of kwetsende manier. Daartegenover staan films als Cloud Atlas en Rock of Ages, waarin prominente homorelaties voorkomen, en Skyfall, met biseksuele bad guy Javier Bardem.

Studio 20th Century Fox komt het minst homovriendelijk uit de bus – in 2012 werden vijftien films uitgebracht, waarin niet één homo voorkwam. Ook Disney scoorde slecht: de enige gay werd vertegenwoordigd door nieuwslezer Thomas Roberts, die een cameo had in The Avengers.

GLAAD is van plan het onderzoek jaarlijks te gaan uitvoeren, in de hoop dat Hollywood in het vervolg meer homo's, lesbiënnes en transgenders in films zal opvoeren.