Zwaardvechter en stuntman Bob Anderson overleed gisteren op 89-jarige leeftijd. Anderson deed stuntwerk in de eerste drie Star Wars films en choreografeerde de zwaardgevechten in The Lord of the Rings-trilogie.

Anderson, een beroepsschermer, begon zijn carrière als stuntman in de jaren vijftig. Vanaf die tijd leerde hij verschillende acteurs om te gaan met het zwaard. Anderson choreografeerde zwaardvechtscènes voor films  als The Princess Bride, Highlander, de originele Star Wars-trilogie en meer recent de latere Zorro-films en The Lord of the Rings. Voor de laatste films ontwikkelde hij voor elke cultuur – elven, dwergen, etcetera  - één kenmerkende zwaardvechttechniek.

Een van zijn bekendste optredens is de rol van Darth Vader in de eerste drie Star Wars films. Anderson speelde Darth Vader tijdens de lightsaber-gevechten. Dit werd pas in 1983, zes jaar na de eerste film, bekend gemaakt tijdens een interview met Mark Hamill, die Luke Skywalker speelde. Hamill vond het oneerlijk dat David Prowse alle eer kreeg en Andersons werk geheim werd gehouden. Ook werkte hij met de acteurs aan hun schermtechniek.

Bob Anderson was tot aan zijn dood actief in de filmindustrie. De laatste film waar hij aan meewerkte als zwaardmeester, is The Hobbit van Peter Jackson.

Bekijk hieronder het duel uit The Princess Bride dat Anderson choreografeerde.