Wizard of Oz-jurk geveild

Iconische jurk uit 1939 goed voor bijna half miljoen dollar

De beroemde blauwgeblokte jurk die Judy Garland in 1939 heeft gedragen in de film The Wizard of Oz, is zaterdag voor 480.000 dollar (380.000 euro) geveild. Dat heeft het Amerikaanse veilinghuis Julien's Auctions bekendgemaakt.

Tijdens de tweedaagse veiling in Beverly Hills kwamen er biedingen uit de hele wereld binnen. Het is niet bekendgemaakt wie het jurkje uiteindelijk wist te bemachtigen.

Volgens het veilinghuis komt het bedrag overeen met de gemaakte schatting. De opbrengst kwam echter niet in de buurt van het recordbedrag van 910.000 dollar dat een soortgelijke Wizard of Oz-jurk vorig jaar tijdens een veiling opbracht. Die jurk droeg Garland tijdens proefopnames van Victor Flemings klassieker in 1939. Volgens het veilingbureau heeft het prijsverschil te maken met het feit dat er slechts een paar testjurken werden gemaakt, terwijl er zo’n zeven exemplaren bestaan van de jurk die Garland in de film droeg.

Ook andere iconische kostuums gingen zaterdag onder de hamer, waaronder een groene bloemenjurk die Julie Andrews droeg in The Sound of Music, die goed was voor een slordige 35.000 dollar. Een paarse rok die Marilyn Monroe droeg tijdens de opnames van River of No Return leverde een bedrag van 50.000 dollar op.