Verhoeven maakt toch Jezusfilm

Pulp fictions Roger Avary als scenarist

Regisseur Paul Verhoeven heeft American Psycho-producent Chris Hanley gestrikt voor een film over Jezus van Nazareth. Verhoeven zou ook een geldschieter hebben gevonden. Dat meldt de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

Het scenario van de Jezusfilm zal worden geschreven door Roger Avary, die eerder werkte aan het scenario van Beowulf en een Oscar won met Quentin Tarantino voor het script van Pulp Fiction. Avary baseert zich op Verhoevens boek Jezus van Nazareth - Een realistisch portret. De regisseur schreef het boek uit 2008 samen met zijn biograaf Rob van Scheers.

Verhoeven meldde zich, na zijn vertrek uit Nederland in 1985, bij de zogeheten Jesus Seminar in Californië: een wetenschappelijke denktank van zo'n zeventig eminente professoren in godgeleerdheid. Als bijdrage aan dit onderzoek schreef Verhoeven, die wis- en natuurkunde studeerde, wetenschappelijke artikelen die samen de basis vormen voor het boek over het leven van Jezus.

De conclusies die Verhoeven trekt in het boek zijn omstreden. Zo stelt Verhoeven na twintig jaar onderzoek dat Jezus niet de zoon van God is, maar een bastaardzoon die is geboren nadat zijn moeder is verkracht door een Romeinse soldaat. Ook zou Jezus een radicale profeet zijn geweest en gelooft Verhoeven niet in alle wonderen die Jezus in het Nieuwe Testament zou hebben verricht.

Verhoeven heeft altijd al aangegeven een film te willen maken over Jezus van Nazareth. Vorig jaar vertelde de regisseur waarom Jezus hem zo intrigeert: 'Jezus kwam met geheel nieuwe idealen en opvattingen, over naastenliefde en vergeving, die haaks stonden op die van de Romeinen. Ik denk dat hij gekruisigd is omdat ze bang waren voor de politieke gevolgen van deze man, die steeds meer volgelingen kreeg.'

Wanneer de film in productie gaat is nog niet bekend. Verhoeven is niet de enige regisseur die zich aan een religieus getinte film waagt. Darren Aronofsky, regisseur van Black Swan, is momenteel bezig met de film Noach. De film over de arkbouwer heeft Russell Crowe, Jennifer Connelly en Emma Watson in de hoofdrollen en moet in 2014 verschijnen. Ridley Scott ( Prometheus) bereidt zich voor op een film over Mozes.

Verhoeven is momenteel bezig met de boekverfilming van De stille kracht van Louis Couperus.

Bekijk hieronder een interview met Paul Verhoeven over zijn boek