Van Warmerdam laat villa bouwen voor film

Opnames Camiel Borgman vandaag van start

Filmregisseur van Warmerdam heeft speciaal voor zijn film Camiel Borgman een villa laten bouwen in de gemeente Bloemendaal. Op deze hoofdlocatie begint de regisseur vandaag met draaien.

Van Warmerdam ( Grimm) heeft de villa, compleet met omliggende tuin, laten bouwen in het dorpje Vogelenzang. De regisseur liet al eerder een huis bouwen voor zijn film De laatste dagen van Emma Blank. ‘Het is volstrekt typisch aan film om je eigen werkelijkheid te bouwen. Zo heb je de illusie onder controle. Je kan doen wat je voor ogen hebt en het is praktisch,’ aldus Van Warmerdam over het zelf bouwen van de filmlocatie. ‘Het is klassiek. Kijk maar naar Hitchcock en Kubrick.’

Alfred Hitchcock liet voor zijn film Psycho uit 1960 het huis bouwen dat bekend staat als The Bates home of Psycho House. Het huis was echter maar voor de helft gebouwd wegens een krap budget. De rechter- en achtermuur ontbraken en een gedeelte van de voorste muur , waaronder het torentje, waren geleend van een huis niet ver van de filmlocatie vandaan. Het Psycho-huis staat nu opgeslagen op het terrein van Universal Studios.

De speelfilm Camiel Borgman vertelt het verhaal van de aankomst van de buitenstaander Camiel Borgman in een moderne villawijk. Borgman is een zwerver die door een kunstenares en haar gezin in huis wordt genomen. De komst van Borgman is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van het arrogante, welgestelde echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

De Belgische acteur Jan Bijvoet speelt de titelrol. Bijvoets tegenspelers zijn onder meer Hadewych Minis, Annet Malherbe, Eva van de Wijdeven en Van Warmerdam zelf. 

De regisseur sprokkelde 117.000 euro voor de film bij elkaar door zelfgemaakte prenten te verkopen. Hiermee is de financiering nog niet helemaal rond en dus zal er nog een tweede prentenactie gehouden worden. Producent Graniet Film hoopt hiermee nog eens 150. 000 euro op te halen.

Camiel Borgman is vanaf het najaar 2013 in de bioscoop te zien.