VPRO en EYE starten radioprogramma Filmcafé

Talkshow wordt uitgezonden op Radio 6

VPRO en filminstituut EYE starten op 14 september het maandelijks filmprogramma Filmcafé. De talkshow wordt later op de avond uitgezonden in VPRO De Avonden op Radio 6. De presentatie is in handen van Lotje IJzermans.

Elke tweede vrijdag van de maand zal Lotje IJzermans met verschillende gasten in het EYE-restaurant spreken over film. De talkshow heeft een vaste tafeldame , namelijk filosoof en filmliefhebber Stine Jensen. Elke aflevering bestaat onder andere uit vijf vragen voor een Nederlandse filmmaker, een interview met de hoofdgast en wisselende bands die de uitzending live muzikaal begeleiden.

Hoofdgast van de eerste aflevering is acteur Jeroen Willems, die tevens gast van het jaar is op het aankomende Nederlands Film Festival. Andere gasten zijn regisseurs Eddy Terstall en Robert Oey. Aan Terstall worden vijf vragen voorgelegd over onder andere zijn aankomende film Deal. Robert Oey praat met Sarina Vitta (VPRO’s De Avonden ) over zijn oorlogsfilm Gesneuveld. Filmkenner Ronald Simons verzorgt een column over Forbidden Zone (1982) en de band van de avond is Awkward I.

De film Deal (Terstall) is een komedie over een romantisch onhandige jongen ( Teun Kuilboer) en een jonge vrouw (Roberta Petzoldt) die een onschuldig gesprek voeren over een hypothetische onenightstand, dat volledig uit de hand loopt.

Gesneuveld van Robert Oey gaat over de 25 Nederlandse militairen die tijdens hun missie in Uruzgan, Afghanistan zijn omgekomen. In de film vertellen nabestaanden en collega’s van de militairen over het leven na de dood van hun dierbaren.

De films Deal en Gesneuveld gaan eind september in première tijdens het Nederlands Film Festival.

De opnames van Filmcafé kunnen worden bijgewoond op 14 september, 12 oktober, 9 november en 14 december van 17.00 tot 18.00 uur in filminstituut Eye. Dezelfde avond is het programma te beluisteren in VPRO’s De Avonden op Radio 6 van 22.00 tot 23.00 uur.

Trailer Deal