The White Shadow beleeft online-première

Oudste Hitchcock-film ooit werd vorig jaar gevonden

Alfred Hitchcocks eerste film The White Shadow (1924) is gerestaureerd en vanaf deze week online te bekijken. De film werd vorig jaar gedeeltelijk teruggevonden nadat deze decennialang als verloren was beschouwd.

De film werd een jaar geleden gevonden in een archief in Nieuw-Zeeland. De film bleek echter incompleet: van de zes spoelen zijn er slechts drie teruggevonden. De Amerikaanse National Film Preservation Foundation restaureerde de gevonden rollen, met als resultaat een 42-minuten tellende eerste helft van Hitchcocks melodrama. Ook werd de filmmuziek opnieuw opgenomen en zijn nieuwe credits en tussentitels aan de film toegevoegd.

The White Shadow, waarin de toen 24-jarige Hitchcock optrad als scenarist, coregisseur, editor en art director, wordt tegenwoordig beschouwd als de eerste film van de hand van de meester. Ook werkte Hitchcock tijdens het maken van de film voor het eerst samen met Alma Reville, de scenariste die later zijn echtgenote zou worden.

Nadat The White Shadow vorig jaar opdook, was de film slechts te zien tijdens besloten vertoningen, waaronder bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences in Los Angeles. Vanaf deze week zal Hitchcocks oudste film twee maanden lang te zien zijn op de website van the National Film Preservation Foundation. De film is via deze link te bekijken.