The Hobbit in première

Wellington opnieuw voor even centrum van Midden-Aarde

Woensdagavond (lokale tijd) vond in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington de première plaats van The Hobbit: An Unexpected Journey. Naar schatting stonden zo’n 100.000 fans langs de 500 meter-lange rode loper om het spektakel rondom de wereldpremière van Peter Jacksons film gade te slaan.

Negen jaar nadat de rode loper werd uitgerold voor de première van The Fellowship of the Ring, barstte de fantasy-gekte weer los in Wellington en was de Nieuw-Zeelands hoofdstad opnieuw even het centrum was van Midden-Aarde .

Tijdens de vertoning van Jacksons eerste Hobbit-film beperkte het aanwezige publiek zich tot fans en enkele regisseurs, waaronder James Cameron (Avatar) en Bryan Singer (X-men). Critici waren niet aanwezig bij de première, al lieten enkele aanwezigen toch weten wat ze van de film vonden.

Singer liet via twitter weten onder de indruk te zijn van Jacksons technische keuzes, zoals zijn besluit om de film in HD op te nemen: ‘Just saw ‪#Hobbit‬. Having some serious frame rate envy. Amazing and involving. Loved it! And ‪@ ianmckellen118‬, my friend, you are brilliant!’

Ook de Nieuw- Zeelandse Minister-president John Key was aanwezig tijdens de première. De premier speelde een grote rol in de totstandkoming van de film, en wist door een nieuwe wetgeving de productie van de Hobbit-trilogie voor Nieuw-Zeeland te behouden. Key prees het resultaat van de film: ‘New Zealand took a risk investing in The Hobbit, and it's paid off.’ Jackson, meent Key, ‘ is a genius’.

The Hobbit: An unexpected journey is het eerste deel van een trilogie, die weer een prequel is van de The Lord of the Rings-trilogie. De drie Hobbit-films, die in totaal bijna 400 miljoen euro hebben gekost om te maken, gaan over Bilbo’s missie om het verloren dwergenrijk Erebor terug te winnen van de draak Smaug.

De film zal vanaf 12 december ook in Nederlandse bioscopen te zien zijn.