The Descendants en The Artist Beste Films bij Golden Globes

George Clooney en Jean Dujardin Beste Acteurs

Naomi den Hollander ,

Er was geen overduidelijke winnaar bij de 69ste Golden Globes-uitreiking, die zondagavond (plaatselijke tijd) plaatsvond in Los Angeles. The Artist van Michel Hazanavicius was genomineerd in zes categorieën en ontving drie beeldjes. The Descendants, met vijf nominaties, was goed voor twee Golden Globes.

Naast de prijs voor Beste Film in de categorie musical/komedie, kreeg The Artist er ook een voor Beste Soundtrack. Jean Dujardin nam voor zijn rol als flamboyante stille filmster de prijs voor Beste Acteur (musical/komedie) in ontvangst.

The Descendants van Alexander Payne werd beloond met een beeldje voor Beste Film in de categorie drama. George Clooney zette volgens de jury (Hollywood Foreign Press Association) als alleenstaande vader in The Descendants de beste acteerprestatie neer en mocht de Golden Globe voor Beste Acteur (drama) in ontvangst nemen.

Payne en Hazanavicius waren beiden genomineerd voor Beste Regisseur, maar die prijs nam Martin Scorsese voor zijn film Hugo mee naar huis. Het beeldje voor Beste Scenario werd uitgereikt aan Woody Allen voor Midnight in Paris.

Voor haar rol als Britse premier Margaret Thatcher in The Iron Lady, kreeg Meryl Streep de Golden Globe voor Beste Actrice (drama). De prijs voor Beste Actrice (musical/komedie) ging naar Michelle Williams voor haar rol als filmicoon Marilyn Monroe in My Week with Marilyn.

Beste Buitenlandse film is het Iraanse drama A Separation van Asghar Farhadi. De avonturen van Kuifje: het geheim van de Eenhoorn van Steven Spielberg kreeg de prijs voor Beste Animatiefilm.

Ga voor de volledige lijst met winnaars naar de officiële website.

Bekijk hier foto’s van de rode loper, de ceremonie en de afterparties.

Bekijk hieronder de openingsmonoloog van presentator Ricky Gervais - braver dan vorig jaar, maar nog steeds goed voor een paar keer grinniken.