The Artist grote winnaar Oscars

Concurrent Hugo verslagen in belangrijkste categorieën

De Franse film The Artist van Michel Hazanavicius is zondagnacht, tijdens de 84e uitreiking van de Oscars, uitgeroepen tot beste film van het afgelopen jaar.

De hoofdprijs voor The Artist lag in de lijn der verwachting; de stomme zwart -witfilm was met tien nominaties een van de grote favorieten.

The Artist won in totaal vijf Oscars, onder meer in de belangrijke categorieën beste regisseur (Michel Hazanavicius) en beste hoofdrolspeler (Jean Dujardin). Grote concurrent Hugo, van Martin Scorsese, viel ook vijf keer in de prijzen, maar dan vooral in technische categorieën als camerawerk en special-effects.

Meryl Streep ontving voor de derde keer in haar carrière een Oscar, voor haar rol als Margaret Thatcher in The Iron Lady. De prijs voor het beste oorspronkelijke scenario ging naar Woody Allen voor Midnight in Paris. Boekverfilming The Descendants won in de categorie beste bewerkte scenario.

Het Iraanse drama A Separation won de Oscar voor beste buitenlandse film, waarmee de Belgisch-Nederlandse coproductie Rundskop buiten de prijzen viel.

Lees meer in het Oscar Dossier 2012.