Shadow Dancer wint Juryprijs Film by the Sea

Jim Sheridan geëerd met Lifetime Achievement Award

De film Shadow Dancer van James Marsh is de grote winnaar van het Film by the Sea-festival dat werd gehouden van 13 t/m 22 september in Vlissingen. Afgelopen zaterdag werd het drama bekroond met de Dioraphte Film- en Literatuuraward. De publieksprijs ging naar het drama Voor ik doodga van Ol Parker.

Shadow Dancer volgt de jonge, Noord-Ierse moeder Collette McVeigh ( Andrea Riseborough) die wordt gedwongen te kiezen tussen haar IRA-steunende familie en de Britse geheime dienst die haar probeert te rekruteren. Wanneer ze in Londen wordt gearresteerd geven de autoriteiten haar een ultimatum: als ze niet meewerkt, wordt haar zoon van haar afgepakt.

Het drama is een verfilming van het gelijknamige boek van de Britse schrijver Tom Bradby en is geregisseerd door James Marsh ( Man on Wire). Uit het juryrapport: ‘Een bijzondere IRA-film met een superplot. En zeer vakmanschappelijk gemaakt. Een bijzonderheid is de rol van de vrouwen in de film, die actief aan verraad en terrorisme meewerken. Het is dus een mooie, spannende film, die de hele jury boeide.’ De film is sinds deze week te zien in de Nederlandse bioscopen.

Voor de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie waren dit jaar twaalf films geselecteerd waar het publiek hun waardering over kon geven. Schrijfster Jenny Downham nam de publieksprijs in ontvangst voor de door Ol Parker geregisseerde film Voor ik doodga, de verfilming van Downhams gelijknamige boek.

Voor ik doodga gaat over de zeventienjarige Tessa ( Dakota Fanning) die ongeneeslijk ziek is en weet dat ze nooit achttien zal worden. Ze heeft een lijst gemaakt van dingen die ze graag nog wil doen voor haar dood. Terwijl haar ouders en broertje op hun eigen manier proberen te accepteren dat ze hun dochter en zusje gaan verliezen, ontdekt Tessa samen met haar beste vriendin Zoey de wereld.

Op de voorlaatste avond van het festival werd de tiende Lifetime Achievement Award uitgereikt aan regisseur Jim Sheridan. De Ierse filmmaker werd door het festival geprezen om zijn ‘ indrukwekkend oeuvre met veel sociaal bewogen films.’ Sheridan nam zelf de award in ontvangst.

Het Noorse familiedrama Company Orheim van Arild Andresen won dit jaar de Film by the Sea Youth Jury Award. In de DELTA Shorts filmcompetitie ging de DELTA Young Talent Award naar Marleen van der Werf voor de natuurdocumentaire Wadland. Het oorlogsdrama In the Fog van Sergei Loznitsa kreeg een eervolle vermelding van de jury. Arigato, de korte film van Anielle Webster, de Shooting Star Publieksprijs. Tot slot kreeg regisseur Robbe de Hert de Grand Director Award.

Trailer Shadow Dancer