Semih Kaplanoğlu verzorgt Cinema Militans Lecture

In het teken van 400 jaar Turks-Nederlandse samenwerking

De gerenommeerde Turkse filmmaker Semih Kaplanoglu (Bal) verzorgt op 29 september de Cinema Militans Lecture op het NFF. Deze jaarlijkse lezing is onderdeel van het internationale programma van het NFF en vindt plaats tijdens de Holland Film Meeting.

Semih Kaplanoğlu won in 2010 de Gouden Beer, de prijs voor beste speelfilm op het filmfestival van Berlijn, voor zijn film Bal (Honey). Dit is na Yumarta (Egg) uit 2007 en Süt (Milk) uit 2008 de derde film van zijn Yusuf-trilogie. Deze trilogie laat verschillende levensfases zien van de Turkse dichter Yusuf. De films zijn deels gebaseerd op Kaplanoğlu’s eigen jeugd en ervaringen.

In het teken van de 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland organiseert het NFF dit jaar, in samenwerking met het Filmfestival van Istanbul, een uitwisseling tussen Turkse en Nederlandse filmmakers. De Cinema Militains Lecture draait dit jaar om deze Turks-Nederlandse samenwerking.

De vaste invalshoek van de Cinema Militains Lecture is de positie en levensvatbaarheid van de cinema in de huidige tijd. Dit is een bewerking van het onderwerp uit het essay Cinema Militans uit 1926 van de Nederlandse filmcriticus en -theoreticus Menno ter Braak.

De Holland Film Meeting duurt van 27 september tot en met 1 oktober tijdens het NFF (26 september tot en met 5 oktober. Na het NFF is Kaplanoğlu nog te gast in de Nijmeegse bioscoop Lux. De filmmaker stelde speciaal hiervoor een filmprogramma van Turkse arthousefilms samen. Dit programma loopt van 5 tot en met 7 oktober.

Bekijk hier de trailer van Bal (Honey)