Scorsese aangeklaagd door producent

Regie Silence 22 jaar uitgesteld

Het productiebedrijf Cecchi Gori Pictures heeft regisseur Martin Scorsese aangeklaagd. Scorsese zou het religieuze drama Silence gaan regisseren, maar de regisseur heeft zich niet aan de afspraken gehouden stelt het productiebedrijf.

Cecchi Gori Pictures zou naar verluidt 750.000 dollar geïnvesteerd hebben in Silence en Scorsese zou al in 1990 hebben toegezegd de film te gaan maken na Kundun (1997). In 2004 en 2011 hebben Scorsese en zijn bedrijf Sikelia vermeende afspraken gemaakt om Silence uit te stellen zodat Scorsese The Departed, Shutter Island en Hugo kon regisseren. Als deel van deze afspraken, zou Scorsese hebben ingestemd om ‘aanzienlijke vergoedingen te betalen voor het recht om deze drie films eerder te regisseren dan Silence,’ aldus de aanklacht die te lezen is op The Hollywood Reporter. Deze vergoeding zou één tot anderhalf miljoen dollar per film zijn en tot twintig procent van Scorsese’ s opbrengsten van de film. Volgens de aanklacht heeft Scorsese zijn afgesproken vergoeding voor vertraging door Hugo echter nooit betaald.

Scorsese maakte begin dit jaar bekend aan Silence te beginnen. Toen eind april naar buiten kwam dat Scorsese aan The Wolf of Wallstreet zou beginnen, stapte het productiebedrijf naar de rechter. In het rapport geeft Cecchi Gori aan het op een vriendelijke manier te willen oplossen maar het niet toe te kunnen staan ‘ dat afspraken en rechten worden genegeerd of geschaad door verdere vertraging van Scorsese en Sikelia.’ Een reactie van Scorsese of zijn agentschap blijft nog uit.

Silence is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Japanse schrijver Shusaku Endo uit 1966. Het verhaal gaat over de vervolgingen van christenen door de Japanse overheid in de 17e eeuw. Twee Portugese priesters reizen naar Japan en komen zelf in aanraking met de vervolgingen.

Scorsese won in 2006 een Oscar voor beste regie van The Departed met Leonardo DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson. De regisseur heeft nog meer dan tachtig andere filmprijzen waaronder een Gouden Palm voor Taxi Driver.

Productiebedrijf Cecchi Gori, van producent Vitorrio Cechhi Gori, is vooral bekend van de productie van Se7en en La vita è bella.