Schrijver Boris Stroegatski overleden

Medescenarist van Tarkovski´s Stalker werd 79 jaar

De Russische sciencefictionschrijver Boris Stroegatski is maandag overleden. Dit maakte de biograaf van de auteur, Boris Vishnevski, bekend. Stroegatski overleed op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartproblemen en een longontsteking.

Boris Stroegatski was met zijn broer Arkadi bekend als schrijversduo. Vanaf de jaren ‘60 van de twintigste eeuw publiceerden de broers naast talloze verhalen meer dan 25 romans. Met hun filosofische sciencefictionliteratuur, die op satirische wijze het Sovjetbewind aan de kaak stelde, zetten de gebroeders een kritische kanttekening bij de autoriteiten.

Met het overlijden van Arkadi in 1991 kwam er een einde aan de carrière van het schrijversduo. Boris Stroegatski schreef hierna onder een pseudoniem nog twee romans, maar deze werden niet zo goed gelezen als de rest van het oeuvre.

Tijdens hun leven genoten de broers een grote populariteit, zowel in Rusland als daarbuiten. Hun werken inspireerden verschillende generaties sciencefictionschrijvers en filmmakers. In samenwerking met de Stroegatski-broers werd hun roman Picknick in de berm bewerkt tot een script voor Andrej Tarkovski´s meesterwerk Stalker (1979).

Van The Inhabited Island, een ander werk van het schrijversduo, werd in 2008 een tweedelige film gemaakt door de Russische regisseur Fedor Bondarchuk.

Volgens Russische critici zou ook James Camerons succesfilm Avatar officieus zijn gebaseerd op werken van de broers. Begin 2010 ontstond er ophef in de pers over het feit dat verschillende sleutelelementen uit Camerons film overeen zouden komen met de romanreeks The World of Noon uit de jaren ‘60. Boris Stroegatski heeft Cameron echter nooit beschuldigd van plagiaat .