Rundskop-regisseur is speciale gast Utrecht

Michaël Roskam op Holland Film Meeting

De Vlaamse regisseur Michaël Roskam, onder meer bekend van Rundskop, is dit jaar de speciale gast van het Binger – Screen International Interview tijdens het Nederlands Film Festival. Het interview is onderdeel van de Holland Film Meeting, het internationale onderdeel van het NFF.

Het interview vindt plaats op vrijdag 28 september en zal worden afgenomen door Wendy Mitchell, hoofdredacteur van het filmtijdschrift Screen International . Tijdens het interview zal er in worden gegaan op onderwerpen als Roskams inspiratie om filmmaker te worden, de ontwikkeling en het succes van Rundskop en Roskams stap naar Hollywood.

Michaël Roskam maakte, na het schrijven en regisseren van vier korte films, in 2011 zijn speelfilmdebuut Rundskop. Het verhaal volgt de jonge Limburgse veeboer Jacky Vanmarsenille ( Schoenaerts) die een deal sluit met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Rundskop is een misdaaddrama over de Belgische hormonenmaffia en vooral over het lot, verloren onschuld en verraad. Begin dit jaar werd Roskam hiervoor genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Het gerenommeerde filmblad Variety nam Roskam vorig jaar op in hun lijst Top Ten Directors to Watch. Een lijst die eerder Wes Anderson, Christopher Nolan en Alejandro González Iñárritu als veelbelovende regisseurs noemde. Daarnaast werd de regisseur dit jaar uitgenodigd om lid te worden van de Academy of Motion Picture Arts & Sciences. Met dit lidmaatschap mag Roskam stemmen bij de komende Oscaruitreikingen.

Vorige maand werd bekend dat Roskam de Hollywoodfilm The Tiger gaat regisseren, naar het gelijknamige boek van John Vaillant over een dorp in Siberië dat meerdere malen wordt aangevallen door een dodelijke tijger . Ook zal hij de pilot gaan schrijven en regisseren van de HBO-serie Buda Bridge Bitch, een misdaadverhaal dat zich afspeelt in Brussel in de nabije toekomst.

De Holland Film Meeting zijn vijf vakinhoudelijke dagen, van 27 september t/ m 1 oktober, voor filmprofessionals uit binnen- en buitenland. Elke dag heeft een eigen focus. Onderwerpen van dit jaar zijn: Holland ontmoet Turkije, Film, NFF Lab, TV-drama en Talent.

De 32ste editie van het NFF vindt dit jaar plaats van 26 september t/m 5 oktober in Utrecht.