Robert Sherman overleden

Disney-componist werd 86 jaar

Robert Sherman, de componist van klassieke Disney-nummers als It’s a small world after all, is afgelopen maandag na een lang ziekbed. Dat maakte zijn zoon Jeff bekend op Facebook. Sherman is 86 jaar geworden.

Samen met zijn jongere broer - Richard - schreef Robert Sherman de soundtracks voor onder andere Mary Poppins (1964), Jungle Book (1967) en Winnie the Pooh (1977). De gebroeders Sherman wonnen twee Oscars en een Grammy voor de soundtrack van Mary Poppins. Deze soundtrack bevat beroemde liedjes als Feed the birds, A spoonful of sugar en Supercalifragilisticexpialidocious.

Op zeventienjarige leeftijd, in 1943, voegde Robert Sherman zich bij het leger om mee te vechten in de Tweede Wereldoorlog. Na zijn terugkeer begon de samenwerking met zijn broer Richard. Het duurde nog tot 1958 voor zij hun eerste hit hadden met Tall Paul. Met deze toptien-hit wisten ze de aandacht van Walt Disney te trekken en kwamen ze in vaste dienst van Disney te werken.

De gebroeders Sherman componeerden het nummer It’s a small world after all voor een nieuwe Disney-attractie, die werd gepresenteerd op de New York wereldtentoonstelling in 1964. Dat nummer is wereldwijd het bekendste nummer dat de broers geschreven hebben en het enige Disney-nummer waarop geen copyright berust.

Het componeren werd de broers met de paplepel ingegoten door hun vader, die een van de Tin Pan Alley-songwriters was. Ondanks de vrolijke liedjes die ze maakten, hadden de broers een moeizame relatie. Na het overlijden van Walt Disney (1966) spraken de broers nog nauwelijks met elkaar. Dat is te zien in de documentaire The Boys: The Sherman Brothers’ Story, die de twee zoons, Jeff en Gregg Sherman , van de broers maakten over hun vader en oom in 2009.

In totaal ontvingen de broers 23 gouden en platina albums met de verkoop van hun muziek. In 1976 werden de Sherman-broers geëerd met een ster op de Hollywood Walk of Fame. George Bush eerde de broers in 2008 met de National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding die een artiest in de Verenigde Staten kan krijgen.

Bekijk de clip van CinemaTV: