De Japanse regisseur Kaneto Shindo is dinsdag op honderdjarige leeftijd overleden in zijn huis in Tokyo. Dit liet zijn woordvoerder woensdag weten.

Kaneto Shindo is vooral bekend om zijn omstreden werken over de gevolgen van de atoombommen die de Amerikanen in 1945 op zijn geboortestad Hiroshima wierpen . De film Children of Hiroshima (Genbaku no ko), die in 1953 in première ging op het filmfestival van Cannes, was baanbrekend op dit gebied.

Shindo 's laatste film Postcard (Ichi mai no hagaki) won in 2010 de juryprijs op het Internationale Filmfestival van Tokio. De antioorlogsfilm is gebaseerd op Shindo 's eigen ervaringen als soldaat in WO II en was dit jaar de Japanse Oscarinzending voor Beste Buitenlandse Film. Voor The Naked Island (Hadaka no shima), waarin niet wordt gesproken, ontving Shindo in 1961 de Grote Prijs op het filmfestival van Moskou.

Kenji Mizoguchi, een groot regisseur van de klassieke Japanse cinema, was lange tijd Shindo's mentor. Mizoguchi's films richten zich vaak op de onderdrukking van de vrouw in Japan. Shindo nam dit stokje over door als handelsmerk sterke vrouwenfiguren te presenteren in zijn films. Zo gaat Onibaba (1964) over vrouwen die passerende samoeraikrijgers beroven en doden , en Kuroneko (1968) over een moeder en een dochter die zich als geesten wreken op de samoerai die hen hebben gedood.

Shindo regisseerde 49 films en schreef voor 231 films het scenario.