Het 62e filmfestival van Berlijn is gisteren afgesloten. De Gouden Beer, de hoofdprijs van de Berlinale, ging naar de Italiaanse documentaire Cesare Deve Morire, van de regisserende broers Paolo en Vittorio Taviani.

De Nederlandse film deed het opvallend goed in Berlijn. De jeugdfilm Kauwboy van Boudewijn Koole won twee belangrijke prijzen: de Grand Prix van het ' Deutsches Kinderheilfswerk' voor beste jeugdfilm, en de prijs voor beste regiedebuut. Eerder won regisseur Sacha Polak de prijs van de internationale organisatie van filmjournalisten voor haar debuut Hemel.

De Zilveren Beer voor beste regisseur ging naar de Duitse Christian Petzold voor zijn drama Barbara. De Afrikaanse Rachel Mwanza kreeg de Zilveren Beer voor beste actrice voor haar rol in het oorlogsdrama Rebelle, en de Zweedse Mikkel Boe Følsgaard won de Zilveren Beer voor beste acteur voor zijn rol in kostuumdrama A Royal Affair.

Actrice Meryl Streep ontving een Gouden Beer voor haar oeuvre. De jury van het filmfestival bestond uit regisseurs Mike Leigh, François Ozon en Anton Corbijn, actrice Charlotte Gainsbourg en acteur Jake Gyllenhaal.

Lees meer op de officiële site van de Berlinale.

Kauwboy draait vanaf 18 april in de Nederlandse bioscopen. Hemel is te zien vanaf 29 maart. Bekijk hieronder de trailers van de films.