Pink Panther-inspecteur overleden

Acteur Herbert Lom werd 95 jaar

De Britse acteur Herbert Lom is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden in zijn slaap. Lom speelde in meer dan honderd films, waaronder zes Pink Panther-films.

De van oorsprong Tsjechische acteur was vooral bekend als de steeds gekker wordende hoofdinspecteur Charles Dreyfus, de baas van inspecteur Clouseau uit de Pink Panther-films. Volgens zijn zoon Alec wilde Lom nooit getypecast worden en was hij altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen als acteur.

Lom heette eigenlijk Herbert Charles Angelo Kuchacevich ze Schluderpacheru. Hij vluchtte in 1939 vanuit Praag naar Londen en speelde in klassiekers als The Ladykillers (1955), Spartacus (1960) en The Phantom of the Opera (1962). Zijn laatste reprise van inspecteur Dreyfus was in 1993 in de film Son of the Pink Panther.

Lom was regisseur Blake Edwards, van onder meer The Pink Panther Strikes Again, eeuwig dankbaar voor het aanbieden van de komische rol van Dreyfus. Daarvoor werd Lom vooral gecast als de donkere gangster uit het Oostblok.

De acteur publiceerde twee historische romans, één over de Engelse toneelschrijver Christopher Marlowe en één over de Franse Revolutie. De filmrechten van het laatste boek, Dr. Guillotine, werden verkocht howel dat tot nu toe nog geen heeft film opgeleverd.