Oscarwinnaar Frank Pierson (87) overleden

Scenarist van Dog Day Afternoon en Mad Men

Frank Pierson, die een Oscar won voor de misdaadfilm Dog Day Afternoon, is maandag overleden na een kort ziekbed. Pierson werd 87 jaar oud.

De Amerikaan Frank Pierson maakte eind jaren vijftig zijn debuut in Hollywood door mee te schrijven aan de tv-serie Have Gun. Twintig jaar later won Pierson een Oscar voor beste scenario voor de film Dog Day Afternoon met Al Pacino in de hoofdrol. Ook werd hij tweemaal genomineerd voor een Oscar voor beste scenario voor de films Cool Hand Luke en Cat Ballou. De laatste jaren richtte de scenarist zich weer op tv-series en schreef mee aan de populaire series Mad Men en The Good Wife.

Pierson ging zich rond de jaren zeventig meer storten op het produceren van films. Een aantal van zijn geproduceerde films zijn A Star is Born, King of the Gipsies en Conspiracy. Van de series Mad Men en The Good Wife was Pierson coproducent van een aantal afleveringen.

Van 2001 tot en met 2005 was Pierson president van de Academy of Motion Picture Arts and Science. Deze organisatie zet zich in voor de ontwikkeling van de filmkunst en is vooral bekend om de jaarlijkse uitreiking van de Oscars.

Phil Robinson, hoofd van de afdeling scenario van de Academy: ‘Pierson was voor lange tijd onze leermeester, zoals oude blueszangers dit zijn voor jonge rock-’n-rollmuzikanten. Van de geweldige films als Cat Ballou en Dog Day Afternoon tot het meeschrijven aan Mad Men ver voorbij zijn tachtigste verjaardag, heeft Pierson ons laten zien hoe te werken met klasse, humor, kracht, vrijgevigheid en vasthoudendheid.’

Pierson ontving de Laurel Award for Screen Writing Achievement (1992), Valentine Davies Award (1991) en de Edmund H. North Award (1999). Dit zijn de drie meest prestigieuze onderscheidingen voor scenaristen, die worden uitgereikt door de Writers Guild of America. De WGA vertegenwoordigt enkele duizenden scenarioschrijvers binnen de Amerikaanse film- en televisie-industrie. Pierson was president van de WGA van 1981-1983 en 1993-1995.

Trailer Dog Day Afternoon