Nederlandse korte films genomineerd voor Sundance

Ook hoofdprogramma bekend

Twee Nederlandse korte films en één Nederlandse coproductie zijn geselecteerd voor het prestigieuze Sundance Film Festival. Gisteren maakte de organisatie haar selectie voor de komende editie bekend, waarin de Nederlandse films Magnesium (Sam de Jong) en Today and Tomorrow (Aaron Douglas Johnston) opgenomen zijn. De Belgisch-Nederlandse coproductie Oh Willy is geselecteerd voor het programma voor korte animatiefilms.

De films Magnesium en Today and Tomorrow zijn beide projecten van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Onlangs studeerde regisseur Sam de Jong van de Amsterdamse academie af met zijn film Magnesium.

De Jongs film gaat over een jonge getalenteerde turnster die vlak voor een belangrijk kwalificatietoernooi een levensveranderende gebeurtenis meemaakt. Magnesium werd al eerder bekroond: tijdens het Nederlands Film Festival ontving regisseur De Jong de prijs voor beste Afstudeerfilm van 2012, en ook scenarist Shady El-Hamus werd gelauwerd met een Tuschinsky Award voor de film.

In de korte film Today and Tomorrow van Aaron Douglas Johnston brengen Iraanse en Afghaanse politieke vluchtelingen hun tijd door in een centrum voor asielzoekers in Nederland, in afwachting van de uitkomst van hun asielaanvraag. Regisseur Johnston maakte in 2011 zijn debuut met zijn eerste lange speelfilm, Bumblefuck USA, die internationaal werd vertoond op diverse festivals.

De Nederlands-Belgische animatiefilm Oh Willy, geregisseerd door Emma de Swaef en Marc James Roels, werd geselecteerd voor het programma voor internationale korte animatiefilms. De film ontving sinds haar première al meer dan vijftig internationale onderscheidingen.

Sundance is het belangrijkste Amerikaanse festival voor de onafhankelijke film, en vindt plaats van 17 tot en met 27 januari 2013.

Vorige week maakte de organisatie de hoofdcompetitie van het festival bekend. In de nationale competitie zullen veel kleine films met bekende acteurs het tegen elkaar opnemen. Oscarwinnares Octavia Spencer zal te zien zijn in Fruitvale van Ryan Coogler, en in Kill Your Darlings van John Krokias kruipt Daniel Radcliffe in de huid van dichter Allen Ginsberg.

Buiten het competitieprogramma zal onder meer Joseph Gordon-Levitts regiedebuut Don Jon’s Addiction in première gaan, een romantische komedie waarin hijzelf met Scarlett Johansson en Julianne Moore te zien zal zijn. Het elfdaagse festival sluit af met Jobs, de film over het leven van Steve Jobs met Ashton Kutcher in de hoofdrol.