Nederlandse filmmaker wint Vimeo Award

Jurjen Versteeg eert revolutionaire titelontwerpers

De Nederlandse ontwerper en filmmaker Jurjen Versteeg heeft een Vimeo Award gewonnen voor zijn korte film A History of the Title Sequence in de categorie Motion Graphics. Afgelopen week werden de awards uitgereikt op het Vimeo Festival in New York.

Versteeg heeft met A History of the Title Sequence een prijs van vijfduizend euro in de wacht gesleept. Donderdag kwam de filmmaker terug uit New York. Versteeg: 'Het was een reis van totale euforie. Het mooie is vooral dat het eigen werk is waar ik volledig achter sta. Dat je daar dan voor beloond wordt, is fantastisch.' Vorig jaar studeerde Versteeg af aan de Willem de Koning Academie met de korte film.

A History of the Title Sequence, ontworpen als een mogelijke titelsequentie voor een niet bestaande documentaire , toont de geschiedenis van de titelsequenties in een notendop. Het filmpje bevat de namen van titelontwerpers die een revolutionaire impact hebben gehad op de geschiedenis en evolutie van titelsequenties in speelfilms.

Zo wordt er verwezen naar het knippen en verschuiven in Saul Bass' begintitels voor Psycho, de gekleurde cirkels van Maurice Binders ontwerp voor Dr. No, de eigentijdse flikkerende titels van se7en door Kyle Cooper en Danny Younts bevlekte titels voor Kiss Kiss Bang Bang en Sherlock Holmes.Website Vimeo organiseert elke twee jaar de Vimeo Awards waar iedere amateur filmmaker zijn video's voor kan insturen. Dit jaar waren dat er zo'n veertienduizend die onder dertien categorieën met bijbehorende awards werden ondergebracht. De jury bestaat uit de winnaars van de Vimeo Awards 2010 en twee filmexperts per categorie.

Om zijn winst te vieren plaatste Versteeg een making of-filmpje op zijn Vimeo-pagina. Het prijzengeld wil Versteeg investeren in een nieuwe studio waarin hij op analoge wijze films wil gaan maken .

FW: Filmpje Aflevering 110: A Brief History of Title Design