NFF presenteert festivalprogramma 2012

Willeke van Ammelrooy krijgt Gouden Kalf Cultuurprijs

NFF-directeur Willemien van Aalst presenteerde gisteren in een persconferentie de hoogtepunten van het programma van het Nederlands Film Festival van 2012. Zo is het hoofdthema van dit jaar De belofte en zijn er twee Gouden Kalf-categorieën terug van weggeweest.

Rondom het hoofdthema De belofte zijn een aantal speciale activiteiten op het Nederlands Film Festival. Zo zijn er de 14 Beloftes: veertien door het NFF gekozen talenten die tijdens het festival in de spotlight worden gezet. Zes acteurs, onder wie Mamoun Elyounoussi ( Doodslag) en Hannah Hoekstra ( Hemel) en acht talenten uit diverse filmdisciplines, onder wie regisseuse Catherine van Campen van de documentaire Painful Painting. De veertien vertellen in de dagelijkse talkshow over hun ambities en inspiratiebronnen. Ook worden hun films getoond tijdens het festival.

‘Juist in een tijd van economische crisis en cultuurpessimisme plaatst het NFF de belofte centraal. Of het nu om de nieuwe lichting acteertalent gaat, het dromen van Gouden Kalveren of een vitale filmindustrie die de storm van het economische tij weerstaat. De Belofte staat voor de hoop op zakelijk en artistiek succes, voor vooruitgang en vernieuwing,’ aldus Van Aalst tijdens de persconferentie.

Gouden Kalveren
Er zijn dit jaar 100 films geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie waar 21 Gouden Kalveren worden uitgereikt. Het Gouden Kalf voor Beste Acteur en Actrice in Televisiedrama is terug van weggeweest en wordt dit jaar weer net als vroeger uitgereikt. Ook is er wat veranderd in de opzet van de Publieksprijs voor Beste Speelfilm. Voorheen konden alleen NFF-bezoekers stemmen op hun favoriete film, dit jaar kan iedereen hun stem uitbrengen via sms.

Eén van de Gouden Kalf -winnaars is al bekend. Willeke van Ammelrooy zal onderscheiden worden met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs. De 68-jarige actrice speelde in haar lange carrière tientallen rollen. Zo was ze onder meer te zien in de films De lift, Bride Flight, het Oscarwinnende Antonia en Lijmen/Het been. Voor deze laatste twee films won ze respectievelijk in 1995 en 2000 het Gouden Kalf voor Beste Actrice.

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt sinds 1981 uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. In het verleden ging de prijs onder meer naar Paul Verhoeven, Jeroen Krabbé, Hans Kemna en Rutger Hauer.

Op vrijdag 5 oktober vindt de uitreiking van de Gouden Kalveren plaats in de Stadsschouwburg Utrecht. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien bij de VPRO op Nederland 1.

Het volledige festivalprogramma is te zien op de website van het NFF.

Promo NFF 2012