Monsieur Lazhar wint publieksprijs IFFR

Festival trekt minder bezoekers dan vorig jaar

De UPC Publieksprijs van het International Film Festival Rotterdam is gewonnen door Monsieur Lazhar van de Canadese regisseur Philippe Falardeau. Aan de prijs voor de favoriete film van het festivalpubliek is een bedrag verbonden van tienduizend euro.

Het tiendaagse festival, dat afgelopen weekend werd afgesloten, telde 270 duizend bezoeken aan films, tentoonstellingen, optredens en evenementen. De opkomst ligt zo’n veertien procent lager dan vorig jaar.

Naast de publieksprijs werd ter afsluiting van het festival de Dioraphte Award uitgereikt , voor de publieksfavoriet onder de zeventien festivalfilms die mede dankzij bijdragen van het Hubert Bals Fonds tot stand kwamen. Winnaar van deze prijs, eveneens goed voor tienduizend euro, is Goodbye van de Iraanse filmmaker Mohammad Rasoulof.

Publieksprijswinnaar Monsieur Lazhar maakt op 26 februari ook kans op een Oscar voor beste buitenlandse film. Cinema.nl sprak regisseur Falardeau voor het VPRO Tiger Report; bekijk hier het interview.

Bekijk hier de complete lijst van de best gewaardeerde films in Rotterdam.

Hoe gaat dat eigenlijk, het tellen van de publieksfavorieten? Bekijk hieronder de geestige reportage over 'Scheurlock Holmes'.