Mogelijke Woody Allen-film in Amsterdam

Stad moet 14 miljoen euro betalen

Woody Allen wil alleen een film in Amsterdam opnemen als de stad hem achttien miljoen dollar, ruim veertien miljoen euro, betaalt. 'Voor minder is het haast niet te doen,' aldus Allen in een interview met Novum nieuws.

Allen: 'Voor die achttien miljoen dollar krijgt de stad grote filmsterren die voor een andere film in hun eentje dit bedrag vragen. Voor mij werken ze echter vrijwel gratis.' Allen laat het klinken als een goede deal, maar voor Nederlandse begrippen is het een gigantisch bedrag. Zwartboek uit 2006 is de duurste Nederlandse film ooit en kostte uiteindelijk tien miljoen dollar. Dit was echter zo hoog opgelopen, mede omdat Haagse winkeliers de producenten aanklaagden. Het recentelijk verschenen Süskind en de aankomende film Bombardement kostten vier-en-een-half en vijf miljoen euro.

Woody Allen maakte eerder al films in Londen, Parijs, Barcelona en zijn laatste in Rome. To Rome with Love is 23 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien en gefinancierd door de Italiaanse hoofdstad. Allen: 'Ze vonden mijn vorige werk goed en ik ben niet duur. Een gemiddelde film kost veertig tot vijftig miljoen dollar. Het risico is relatief klein en mijn films maken doorgaans winst, dus waarom niet?'

Allen keert voor zijn volgende film terug naar zijn geboortestad New York maar filmt daarvoor ook scènes in San Francisco. Allen: 'De daaropvolgende film neem ik waarschijnlijk weer in Europa op.' Amsterdam heeft dus nog even de tijd om over het aanbod na te denken.

Volgens Europese onderzoekbureaus is het toerisme in steden waar Woody Allen-films zijn opgenomen gestegen nadat de film in de bioscoop is verschenen. Vicky Cristina Barcelona, Midnight in Paris en Match Point zijn een aantal van deze films. Adrian Wootton, hoofd van agentschap FilmLondon, zegt dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat één op de tien toeristen naar steden komt, vanwege de films die ze hebben gezien .

Trailer To Rome With Love