Michaël R. Roskam (Rundskop) mag meestemmen bij de Oscars

176 filmprofessionals toegevoegd aan Academy

De Belgische filmmaker Michaël R. Roskam (Rundskop) is samen met nog 175 andere filmprofessionals door de Academy of Motion Picture Arts & Sciences (AMPAS) uitgenodigd om lid te worden van de exclusieve filmsociëteit. De bekendste activiteit van de Academy is de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards, beter bekend als de Oscars.

Onder de 176 AMPAS-genodigden bevinden zich onder andere regisseurs Luc en Jean-Pierre Dardenne ( L'enfant), Wong Kar Wai ( In the Mood for Love) en Terrence Malick. Laatstgenoemde werd dit jaar genomineerd voor een Oscar voor The Tree of Life. Een aantal van de uitgenodigde acteurs zijn Jean Dujardin en Berenice Bejo ( The Artist), Melissa McCarthy ( Bridesmaids) en Octavia Spencer ( The Help).

AMPAS-president Tom Sherak: 'Deze 176 filmprofessionals behoren tot de meest gepassioneerde en getalenteerde leden van ons vakgebied. Het doet mij een plezier hen toe te mogen voegen aan de ledenlijst van de Academy.'

Opvallend aan de lijst van dit jaar is dat het voorgaande ongeschreven ‘toelatingseisen’ links laat liggen. Zo kregen regisseurs Roskam ( Rundskop) en Michel Hazanavicius ( The Artist) verrassend genoeg ook een uitnodiging. Beiden ontvingen dit jaar weliswaar een Oscarnominatie voor hun regiedebuut, maar het is erg ongewoon voor de Academy om regisseurs al na hun eerste film uit te nodigen voor lidmaatschap. Andere verrassende namen zijn Matthew McConaughey ( The Lincoln Lawyer) en de jonge Jonah Hill ( 21 Jump Street).

De Academy wilt met de opvallend eclectische lijst van dit jaar de kritiek tegengaan dat ze een saaie club van oude blanke mannen is, die vooral in het voordeel stemt van andere oude blanke mannen. ‘Eén van de doelen van de lijst van dit jaar is diversiteit’, aldus Sherak. De Academy wilt meer diverse etnische achtergronden en meer vrouwen toevoegen aan haar ledenlijst.

De LA Times berekende dit jaar dat de gemiddelde leeftijd van de leden 62 jaar is en dat maar liefst 94% blank is en 77% man.

Sinds 2003 wordt het aantal stemgerechtigde leden van de Academy onder de 6000 gehouden. De 176 leden zijn dan ook de enige professionals die dit jaar van AMPAS een uitnodiging zullen ontvangen. Toelating tot de Academy kan alleen op uitnodiging van de raad van bestuur van de Academy. De nieuwe leden zullen in september door de Academy vermeldt worden en kunnen vanaf dan ook meestemmen voor de Oscars.

De 85e Oscaruitreiking wordt gehouden op 24 februari 2013 .

De volledige lijst van genodigden vind je hier.