Martin Scorsese geëerd met BAFTA voor oeuvre

Hoogste BAFTA prijs voor de regisseur

Regisseur Martin Scorsese wordt vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan film geëerd met een BAFTA Fellowship, de hoogste onderscheiding van de BAFTAs. De prijs zal aan hem worden uitgereikt op 12 februari tijdens de British Film Awards-ceremonie.

Martin Scorsese draait ruim zes decennia mee in de filmindustrie en heeft ons meesterwerken als Mean Streets, Taxi Driver, Raging Bull en The Departed gebracht. Tim Corrie, voorzitter van BAFTA, zegt: ‘Martin Scorsese is een legende; een ware inspiratie voor jonge filmmakers over de hele wereld. We kijken er naar uit om zijn bijdrage aan de filmgeschiedenis te eren.”

Scorsese is in het verleden negen keer genomineerd voor een BAFTA, waarvan hij er in 1991 drie won voor Goodfellas. Nu mag de filmmaker de oeuvreprijs in ontvangst nemen. ‘Het is een eer om te worden erkend door de Britse Academy en om me bij zulke prestigieuze filmmakers te mogen voegen.’

Eerder kregen onder andere Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor, Stanley Kubrick, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Judi Dench en Vanessa Redgrave de prijs. Vorig jaar was het Christopher Lee die de prijs kreeg uitgereikt.