Liberace-film opgenomen in villa Zsa Zsa Gabor

Michael Douglas speelt excentrieke Liberace

De villa in Bel Air van de 95-jarige actrice Zsa Zsa Gabor dient als set voor de aankomende Liberace-biopic Behind the Candelabra van regisseur Steven Soderbergh. 23 Dagen lang kan oud-diva Gabor op de koffie in eigen huis met gasten als Michael Douglas, Matt Damon en Dan Aykroyd.

Michael Douglas speelt de rol van flamboyante pianomeester Liberace. De filmbiografie is gebaseerd op het boek Behind the Candelabra: My Life With Liberace van Scott Thorson. Thorson was langere tijd in dienst van Liberace als assistent, maar diende meer als toyboy en geliefde. Matt Damon zal de rol van geliefde Thorson op zich nemen. Gezien het gaat om een tv-productie van het onbeschroomde HBO, is het voor de twee acteurs te hopen dat ze niet vies zijn van elkaar.

Andere namen die aan de film zijn verbonden, zijn Dan Aykroyd in de rol van Liberace’s manager Seymour Heller en Debbie Reynolds als moeder van de ster. Richard LaGravenese ( Paris je t’aime) heeft het script geschreven.

Liberace, ook wel Mr. Showmanship en Glitter Man genoemd, staat bekend om zijn flamboyante kleding en spectaculaire shows met verrassende stunts. Douglas heeft al de nodige glitterpakjes moeten passen en als we regisseur Soderbergh mogen geloven, staan die hem niet verkeerd. Soderbergh: ‘We hebben al heel wat kostuums doorlopen en ze zijn heel, heel goed. Douglas heeft mij verbaasd, he crushed it!’ De regisseur geeft verder aan dat het budget van de film ruimte geeft voor het nabootsen van Liberace’s onstage stunts , zoals het podium op komen vliegen en later in een Rolls Royce het podium weer af rijden.

Behind the Candelabra zou wel eens de laatste film kunnen zijn van Oscarwinnaar Soderbergh. Al vaker deden geruchten de ronde over zijn pensioen, maar onlangs gaf de 49-jarige regisseur aan dat hij het liefst zou stoppen voor zijn vijftigste verjaardag. En spijtig genoeg valt die dag al in januari 2013. Soderbergh: ‘Het is tijd om op te laden. Bij mij is het alles of niets en de tijd is aangekomen dat ik even niets wil doen.’ De regisseur heeft er vrede mee afscheid te moeten nemen van de filmindustrie: ‘Het is oké, na ongeveer 27 films te hebben gedaan. Dat is genoeg.'

Soderbergh won in 2000 een Oscar voor zijn regie van de misdaadfilm Traffic, waarin Michael Douglas een hoofdrol speelt. Ook Matt Damon is geen onbekende van de regisseur. De twee werkten eerder samen aan de Oceans-films en The Informant!.

Voor legendarische diva Zsa Zsa Gabor en haar man Frédéric Prinz von Anhalt (in de roddelbladen ook wel bekend als Prince von Ahole) komt het filmproject maar al te goed uit. De twee dreigden hun huis - ooit gebouwd door Howard Hughes en bewoond door Elvis Presley - dit jaar nog te moeten verlaten wegens een hypotheekschuld, maar werden op het nippertje geholpen door een gulle fan. Het hoogbejaarde stel ontvangt 70.000 dollar voor het openstellen van hun huis in de rijke villawijk Bel Air in Los Angeles.

In 2013 wordt de film uitgezonden op de Amerikaanse betaalzender HBO. Of de film ook in Nederland op tv komt, is nog onbekend.