Koreaanse Kim Ki-Duk krijgt Gouden Leeuw

The Master van P.T. Anderson bekroond met twee prijzen

De Koreaanse regisseur Kim Ki-Duk heeft met zijn drama Pieta de Gouden Leeuw voor beste film gewonnen op het filmfestival van Venetië, dat afgelopen zaterdag werd afgesloten. Het Amerikaanse drama The Master van Paul Thomas Anderson won twee prijzen.

Pieta gaat over een eenzame man die in opdracht van een geldschieter openstaande schulden incasseert. Hij moet wanbetalers kreupel slaan om zo via de verzekering het geld terug te krijgen. Zijn leven verandert als hij een vreemde vrouw op bezoek krijgt die zegt zijn moeder te zijn.

De 51-jarige Kim Ki-Duk nam de Gouden Leeuw in ontvangst met het zingen van het lied Arirang, een traditioneel lied dat Zuid-Koreanen zingen als zij zich eenzaam of depressief voelen. Arirang is ook de titel van de autobiografische documentaire die de Koreaan vorig jaar presenteerde op het filmfestival van Cannes.

Andere grote winnaar van het festival is het Amerikaanse drama The Master van Paul Thomas Anderson. De regisseur won de Zilveren Leeuw voor beste regie. The Master beschikte volgens de jury, onder leiding van Michael Mann, niet alleen over een uitstekende regisseur maar ook over een uitmuntende cast. Zowel Joaquin Phoenix als Philip Seymour Hoffman kreeg de Coppa Volpi voor beste acteur. Sinds 1989 is die prijs niet meer uitgereikt aan meerdere acteurs.

Britse actrice en jurylid Samantha Morton zei dat de jury lang heeft na moeten denken over wie de Gouden Leeuw verdiende: ‘Het is een erg lastige keuze voor de jury. Als je de Gouden Leeuw uitreikt, mag je volgens de regels van het festival geen andere prijs meer geven aan die film. Soms moet je de Gouden Leeuw aan een film voorbij laten gaan zodat je die film meerdere prijzen kan geven.’

Philip Seymour Hoffman nam de twee prijzen in ontvangst namens zijn collega’s Phoenix en Anderson. Als commentaar op de ongewone verdeling van de prijs voor beste acteur , zei Hoffman het volgende: ‘Deze keuze weerspiegelt de zwaar geïnvesteerde en behoeftige relatie tussen de twee personages in de film. We vinden het erg slim en vriendelijk om de prijs op deze manier weg te geven.’

The Master volgt een zeeman (Phoenix) die paden kruist met een sekteleider (Hoffman). Hij raakt door de geestelijk leider gefascineerd en wordt zijn rechterhand. Naarmate de sekte meer leden gaat tellen, gaat de zeeman meer en meer twijfelen aan zijn goeroe.

De uitreiking afgelopen zaterdag verliep rommelig. De jury blunderde tijdens de uitreiking van de prijzen. Hoffman kreeg in eerste instantie de speciale juryprijs mee, maar moest die later inruilen voor een Zilveren Leeuw.

Op de website van het filmfestival van Venetië, staat de volledige lijst van prijswinnaars.

Trailer Pieta

Trailer The Master