Ketelhuis eert Tony Scott

Reden zelfmoord nog onbekend

De Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis zal 25 augustus een tribute-avond houden voor de onlangs overleden Tony Scott (68). De regisseur van onder meer Top Gun sprong afgelopen zondag van een brug in Californië om een einde aan zijn leven te maken.

In de openlucht zal aankomende zaterdag True Romance uit 1993 vertoond worden, volgens veel fans de beste film die Scott gemaakt heeft. De film wordt getoond tijdens de maandelijkse sneakpreview-avond Amongst Friends van Het Ketelhuis. Voorafgaand aan de film zal filmcriticus en scenarist Adriaan Bijl, groot fan van het werk van Scott, een lezing geven over de regisseur. De toegang tot de tribute-avond is gratis.
Intussen stromen veel filmwebsites vol met berichten over Tony Scott. Zo plaatste bekend filmcriticus Roger Ebert het artikel The Death of a Master en The Hollywood Reporter een nog niet verschenen interview met de regisseur.

Eén dag na de sprong van Tony Scott, bereikte het nieuws zijn broer Ridley Scott. De regisseur van Prometheus, legde per direct de opnames stil van zijn nieuwe film The Counselor om bij zijn familie te zijn. Dinsdag ontkrachte de weduwe van Scott het gerucht dat de regisseur gesprongen zou zijn omdat hij zojuist te horen had gekregen dat hij een hersentumor heeft.

Waarom Scott wél sprong , is nog steeds onbekend. De regisseur liet in zijn op de brug geparkeerde auto een briefje achter met namen en telefoonnummers. In zijn kantoor werd later een afscheidsbrief gevonden. Een ooggetuige verklaarde dat de regisseur tijdens het beklimmen van het hekwerk een paar keer enkele seconden had gepauzeerd en vervolgens sprong. De ooggetuige dacht aanvankelijk dat het om een stunt ging, maar belde 911 toen hij geen parachute zag. Drie uur later werd het lichaam van Scott opgedregd.
Gisteren is een begin gemaakt met de sectie. ‘We bekijken zijn medische geschiedenis,’ aldus een assistent-lijkschouwer. ‘Op dit moment is medisch nog niets bevestigd.’
 
Twee jaar geleden had de regisseur vlak bij de brug nog opnamen gemaakt voor zijn film Unstoppable, met acteur Denzel Washington.

Tony Scott Tribute