Kazachstan toch blij met Borat

Toerisme volgens minister vertienvoudigd

Kazachstan was 'not amused' toen in 2006 de komedie Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazachtstan verscheen. Inmiddels is de stemming echter omgeslagen.

Komiek Sacha Baron Cohen (Ali G) zet Kazachstan in Borat neer als een achterlijk, seksistisch en racistische oord. De film werd destijds geboycot in Kazachstan, en de president van het land eiste excuses van de toenmalige Britse premier Tony Blair.

Deze week liet de Kazachstaanse minister van Buitenlandse Zaken een ander geluid horen: 'Ik ben Borat dankbaar, omdat de interesse van toeristen door deze film enorm is toegenomen. Na deze film is het aantal visa dat werd aangevraagd voor Kazachstan vertienvoudigd.'

Een Kazachstaans reisbureau heeft al een speciale 'Borat-reis' aangekondigd. Op de website van Oriental Express Central Asia staat te lezen: 'Who is the real Borat from Kazakhstan? What is Borat Sagdiyev's country really like?? There are different opinions. Join us and we will discover together!!!'

Op 16 mei gaat de nieuwe film met Sacha Baron Cohen in première. The Dictator, waarin de komiek een Arabische despoot speelt, zal vast weer het nodige stof doen opwaaien, al is er ditmaal geen specifiek land dat op de hak wordt genomen: de Republiek Wadiya is fictief.