Kauwboy wint opnieuw Europese prijs

Eerste winnaar Young Audience Award

De Nederlandse jeugdfilm Kauwboy heeft de eerste Young Audience Award gewonnen van de European Film Academy. De prijs voor beste Europese jeugdfilm werd zondag uitgereikt. De film viel al eerder in de prijzen in Duitsland, Frankrijk, Argentinië en Noorwegen.

Naast Kauwboy van Boudewijn Koole waren ook de Frans-Zwitserse coproductie Sister van Ursula Meier en de Belgische film Blue Bird van Gust van den Berghe genomineerd. De drie films werden afgelopen zondag op de Young European Audience Film Day gedraaid in zes Europese steden: Amsterdam, Belgrado, Erfurt, Kopenhagen, Norrköping en Turijn. In de zaal zaten alleen jonge kijkers van tien tot dertien jaar die na de vertoning hun stem uitbrachten voor beste film.

De prijs werd zondag in het Duitse Erfurt in ontvangst genomen door Jolein Laarman, die samen met Koole het scenario schreef . De Young Audience Award werd uitgereikt in het kader van de 25e European Film Awards.

Kauwboy gaat over de tienjarige Jojo die een kauw vindt en mee naar huis neemt. Hij vertelt niets over zijn nieuwe huisdier aan zijn vader , die nogal opvliegend kan zijn. Het vogeltje is een fijn gezelschap voor Jojo, maar zijn vader is van mening dat planten en dieren buiten horen. De ontdekking van het nieuwe huisdier zet de vader-zoonrelatie op scherp.

De jeugdfilm ging op 18 april in Nederland in première en bleef niet onopgemerkt. Bij de wereldpremière op het filmfestival van Berlijn, werd de film bekroond met twee belangrijke juryprijzen voor beste debuut- en jeugdfilm. In Frankrijk won de film de vakjuryprijs op het jeugdfilmfestival Ciné-Jeune van Saint-Quentin. Ook op het Noorse Kristiansand International Children's Film Festival en het filmfestival van Buenos Aires sleepte de films prijzen in de wacht.