Kauwboy maakt niet langer kans op Oscar

Academy maakt shortlist beste buitenlandse film bekend

De film Kauwboy, de Nederlandse inzending voor de Oscars, staat niet op de shortlist van titels die kans maken op een nominatie. Dat werd vrijdag door de Academy bekendgemaakt.

De debuutfilm van Boudewijn Koole won sinds haar wereldpremière in Berlijn al talloze prijzen , waaronder de prijs voor de ontdekking van het jaar bij de European Film Awards en de prijzen voor beste jeugdfilm en beste debuutfilm bij de Berlinale. Op een Oscar kan de film helaas niet meer rekenen.

Een recordaantal van in totaal 71 landen zond dit jaar een film in om kans te maken op de Oscar in de categorie beste buitenlandse film. Vrijdag werd de shortlist van de negen films bekendgemaakt die nog kans maken op een Academy Award.

Op de shortlist staan enkele al veel geprezen favorieten, zoals Amour van Michael Haneke, de Franse hit Intouchables, het Roemeense drama Beyond the Hills, Sister van de Zwitserse regisseuse Ursula Meier en het Deense kostuumdrama A Royal Affair van regisseur Nikolaj Arcel.

De definitieve selectie voor de Oscars zal op 15 januari bekend worden gemaakt. De uitreiking vindt plaats op 24 februari 2013.

Bekijk hier de shortlist van de negen genomineerde films.