Kauwboy is Nederlandse Oscarinzending

De balans is inzending voor korte fictiefilm

De familiefilm Kauwboy is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de Academy Awards voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Een selectiecommissie heeft de film gekozen uit 22 inzendingen.

De veelbekroonde debuutfilm van Boudewijn Koole ging in februari dit jaar in wereldpremière tijdens het filmfestival van Berlijn. Daar won Kauwboy de prijzen voor beste jeugdfilm en beste debuutfilm. Sindsdien heeft de film meerdere prijzen gewonnen in onder andere Brazilië, Japan, Argentinië en Noorwegen.

Koole: ‘Ik ben geweldig trots. Kauwboy reist op het moment over de hele wereld en ik krijg bijna dagelijks mooie reacties. De film raakt mensen diep. De vele prijzen over de hele wereld en nu deze selectie, alles bij elkaar is het een grote bevestiging waar ik heel vrolijk van word. Kauwboy maakt een geweldige vlucht.’

Kauwboy gaat over de tienjarige Jojo die een kauw vindt en mee naar huis neemt. Hij vertelt niets over zijn nieuwe huisdier aan zijn vader, die nogal opvliegend kan zijn. Het vogeltje is een fijn gezelschap voor Jojo, maar zijn vader is van mening dat planten en dieren buiten horen. De ontdekking van het nieuwe huisdier zet de vader-zoonrelatie op scherp.

De korte fictiefilm De balans van regisseur Mark Ram is uitgekozen om namens Nederland ingezonden te worden in de categorie korte fictiefilm. De film gaat over de vrienden Henderson en Morris die een Alpentop beklimmen. De twee zijn met een touw aan elkaar verbonden en komen in een benarde situatie wanneer Henderson valt. De hoofdrollen worden gespeeld door Cas Jansen en Waldemar Torenstra.

Nominaties voor de 85e Oscaruitreiking worden bekendgemaakt op 15 januari 2013. De uitreiking vindt plaats op 24 februari 2013 .

Kauwboy draait momenteel in de Nederlandse bioscopen. Daarnaast is de film eind september te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Trailer Kauwboy