Kauwboy bekroond bij European Film Awards

Amour van Michael Haneke beste film

De Nederlandse film Kauwboy van Boudewijn Koole is zaterdagavond bekroond bij de 25e uitreiking van de European Film Awards in Malta. De grote winnaar van de avond was het drama Amour van Michael Haneke.

Kauwboy won de EFA Discovery Award voor de ontdekking van het jaar. Regisseur Koole was bij de uitreikingen aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Het is de zoveelste keer dat de jeugdfilm – de Nederlandse inzending voor de Oscars in februari – internationaal in de prijzen valt.

Amour van de Oostenrijkse maker Michael Haneke won de prijzen voor beste film, beste regisseur, beste actrice (Emmanuelle Riva) en beste acteur (Jean-Louis Trintignant).

Het Belgische feelgood-drama Hasta la vista van Geoffrey Enthoven won de publieksprijs. De film versloeg daarmee favorieten als The Artist en Intouchables.

Twee andere winnaars waren al voor aanvang van het gala bekend. De Italiaanse cineast Bernardo Bertolucci ontving een prijs voor zijn levenswerk, en de Britse actrice Helen Mirren werd geëerd voor haar bijdrage aan de wereldcinema.