Kathryn Bigelow regisseert film over jacht op Bin Laden

Joel Edgerton nu officieel in Kill Bin Laden

Katryn Bigelow is druk bezig met het samenstellen van de cast voor haar nieuwe film Kill Bin Laden over de jacht op Osama bin Laden. Bigelow won voor haar laatste film, oorlogsdrama The Hurt Locker, als eerste vrouwelijke regisseur de Oscar voor Beste Film.

Bigelow en schrijver Mark Boal ( The Hurt Locker) begonnen in 2010 aan het project met de bedoeling een kleine indiefilm te maken. Het scenario ging over het speciale Navy SEALS-team, van wie de missie Osama bin Laden te doden mislukte. Toen President Obama in mei 2011 bekend maakte dat Bin Laden was gedood, werd het project opeens groter van omvang. Bigelow en Boal moesten flinke aanpassingen - vooral aan het einde - maken en gingen terug naar de schrijfkamer.

De verwachte film kwam afgelopen zomer in het nieuws toen politicus Peter King het Witte Huis ervan beschuldigde geheime informatie door te geven aan Bigelow en productiebedrijf Sony. Het Witte Huis heeft laten weten dat er geen informatie is gelekt over de missie.

Daarnaast verweet de Republikeinse King Bigelow dat de film een propagandamiddel voor Obama zou zijn, omdat de film vlak voor de verkiezingen van 12 oktober 2012 zou uitkomen. Bigelow steunde Obama openlijk tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008. Volgens Bigelow loopt het project echter al meerdere jaren en is het dus geen propagandafilm. De  film staat nu voor 19 december gepland.

Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo), Jessica Chastain (The Tree of Life), Tom Hardy (Inception), Guy Pearce (Don't be afraid of the dark), Idris Elba (RocknRolla). Er zijn al veel namen genoemd voor de cast van Kathryn Bigelows nieuwe film, maar tot nu toe zijn alleen Joel Edgerton (Warrior) en Jason Clarke (Texas Killing Fields) bevestigd. Edgerton is al vanaf mei aan het project verbonden, maar heeft nu officieel toegezegd de hoofdrol te vertolken. De film heeft nog geen officiële titel, maar staat nu bekend als Kill Bin Laden. Opnames gaan in de zomer van start.