Jean Giraud overleden

Alien-illustrator werd 73 jaar

De Franse striptekenaar en storyboard-ontwerper Jean Giraud, ook wel bekend onder het pseudoniem Moebius, is op 73-jarige leeftijd gestorven na een lang ziekbed. Dat maakten zijn vrouw en dochter afgelopen zaterdag bekend.

Giraud ontwierp de vormgeving en de storyboards van films als Alien, The Abyss, Tron en The Fifth Element. De striplegende verkocht op vijftienjarige leeftijd zijn eerste strip en werkte op latere leeftijd samen met onder anderen Stan Lee en verschillende manga-tekenaars. 

De bekendste strips van Giraud zijn Blueberry, Silver Surfer en The Incal. Blueberry werd in 2004 verfilmd door regisseur Jan Kounen en zijn strip The Incal was de inspiratie voor de film The Fifth Element. Ook George Lucas liet zich inspireren door Giraud. Voor Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back gebruikte Lucas een ontwerp van de tekenaar.

Giraud stond erom bekend zijn tekenstijl te kunnen aanpassen aan het genre dat hij wilde vertellen. Die stijl varieerde van extreem realistische en gedetailleerde tekeningen in de strip Blueberry tot de bijna klare-lijnstijl van Hergé  (bekend van Kuifje). Hij gebruikte meerdere pseudoniemen (Giraud, Moebius, Gir) om de verschillende stijlen te typeren.

In 2007 verscheen de documentaire Moebius Redux: A Life in Pictures over het leven van de striplegende. De documentaire staat in drie delen op Youtube. Bekijk hieronder het eerste deel.