Identiteit regisseur anti-islamfilm onthuld

Protesten verspreiden zich over Midden-Oosten

Sam Becile, de vermeende maker van de anti-islamfilm Innocence of Muslims, is een pseudoniem van de 55-jarige Nikoula Basseley Nakoula. De Amerikaan is een Koptische christen en heeft inmiddels om politiebescherming gevraagd.

Nakoula gaf eerder toe dat hij had geholpen met de productie van de film maar hield vol dat hij niet de regisseur was. De regie was volgens de kopt in handen van ene Sam Becile. Uit politieonderzoek bleek echter dat het telefoonnummer van Becile geregistreerd staat onder Nakoula’s naam en dat het om één en dezelfde man gaat.

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, gaf gisteren een reactie op de film: ‘De Amerikaanse regering heeft absoluut niets te maken met de film. We verwerpen de inhoud en boodschap volledig. Het is walgelijk.’ Daarnaast veroordeelde Clinton ook het geweld dat de film heeft uitgelokt.

Woensdag lieten meerdere islamitische landen, waaronder Afghanistan en India, de website Youtube blokkeren zodat de video niet meer kon worden bekeken en verspreid. Binnen de islam is het verboden om de heilige profeet af te beelden.

Acteurs en crewleden van de anti- islamfilm zeiden begin deze week dat ze op grove wijze zijn misleid door de filmmaker. Hun werd verteld dat ze meewerkten aan Desert Warrior: een historische avonturenfilm in de Arabische woestijn. In een ingezonden brief aan Amerikaanse media laten ze weten dat ze de film voor de volle honderd procent afwijzen: ‘De hele filmploeg is van slag en we voelen ons belazerd door de producent. De acteurs spraken hun tekst uit en de producent heeft die achteraf opnieuw laten inspreken. ‘ In de trailer is duidelijk te horen dat de teksten waarin de islam bekritiseerd wordt niet door de originele acteurs zijn uitgesproken.

De protesten tegen de film begonnen vorige week in Egypte en vervolgens Libië. Dinsdagavond werd de Amerikaanse ambassade in de Libische stad Benghazi bestormd door gewapende betogers. Daarbij kwamen de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens en nog drie andere Amerikanen om het leven.

Inmiddels zijn de protesten tegen het filmpje, en tegen de Amerikanen, verspreid naar Maleisië, Sudan, Jemen en zelfs Amsterdam. In Caïro liepen betogers met een spandoek van Osama Bin Laden rond en in elk land is de boodschap van de protesten hetzelfde: Sam Becile en iedereen die aan de film heeft meegewerkt moet dood.

In de B-film, die tot stand is gekomen door Joodse geldschieters, zegt de profeet Mohammed tegen zijn volgelingen dat ze mannen mogen vermoorden, vrouwen gevangen mogen nemen en kinderen als slaven mogen verkopen als dat nodig is om gebieden te veroveren en de islam te verspreiden. Daarnaast heeft de profeet seks met meerdere vrouwen en wordt hij afgebeeld met een bebloed zwaard.