Hollywood maakt Black List 2012 bekend

Professionals selecteren beste nog niet geproduceerde scripts

Deze week werd de Black List 2012 bekend gemaakt. De lijst voor de beste nog niet geproduceerde scripts in Hollywood wordt jaarlijks samengesteld door ca. driehonderd filmprofessionals, onder leiding van producer Franklin Leonard.

Voor de samenstelling van de Black List geldt dat ieder panellid tot tien scripts mag aandragen, mits deze in dat jaar geschreven zijn en nog niet zijn in productie zijn. Dit jaar stemden meer dan 290 filmprofessionals op hun favoriete scripts, wat resulteerde in een lijst bestaande uit 78 titels.

Het vaakst werd dit jaar gestemd op het Amerikaanse drama Draft Day. Het script , geschreven door Rajiv Joseph en Scott Rothman, beschrijft het verhaal over de manager van het American footballteam Buffalo Bills, die op de grote dag van de samenstelling van de nationale footballcompetitie een belangrijke keuze krijgt voorgeschoteld over de toekomst van zijn team. 

In het verleden is de Black List al succesvol gebleken. Door kwalitatieve scripts (opnieuw) onder de aandacht te brengen, zijn talloze scenario’s verfilmd die anders wellicht in vergetelheid waren geraakt. Zo heeft de lijst bijgedragen aan de productie van verschillende Oscarwinnende films, waaronder Juno, Slumdog Millionaire, The King’s Speech en The Descendants. Ook Argo, die in januari zal meedingen voor een Oscar, verscheen twee jaar geleden op de lijst.

Bekijk hier de volledige Black List.