Harvey Weinstein krijgt belangrijkste Franse onderscheiding

Sarkozy eert Weinstein met Légion d'Honneur

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein wordt geëerd met de hoogste en belangrijkste Franse onderscheiding Légion d'Honneur. Dat kondigde de Franse president Nicolas Sarkozy afgelopen vrijdag aan.

Weinstein kocht vorig jaar de internationale distributierechten van de Franse film The Artist twee dagen voordat deze in première ging tijdens Cannes. De film won veel internationale prijzen, waaronder vijf Oscars en drie Golden Globes.

‘Deze prestigieuze onderscheiding is een getuigenis van de bewondering van miljoenen Franse burgers voor de uitzonderlijke kwalitatieve films die u hebt geproduceerd, ‘ schreef Sarkozy in een brief aan Weinstein. ‘ Ook drukt het onze dank uit aan iemand die altijd een grote vriend van ons land en onze cinema is geweest.’

Weinstein voelt zich enorm vereerd door de erkenning van Sarkozy: ‘Mijn hele leven heb ik van de Franse cinema gehouden en hebben de Franse films van de groten der aarde - Lelouch, Godard, Renoir en mijn persoonlijke favoriet, François Truffaut - mij geïnspireerd.

Weinstein is niet de eerste filmmaker die de prestigieuze Légion d’Honneur ontvangt. Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Clint Eastwood, Robert De Niro en Steven Spielberg gingen hem voor. De onderscheiding is in 1802 door Napoleon in het leven geroepen en wordt uitgereikt aan uitmuntende personen die een bijdrage leveren aan Frankrijk en haar idealen.