George Lucas zegt Hollywood gedag

Star Wars-regisseur nu echt met pensioen

Regisseur George Lucas, vooral bekend van de Star Wars-films, heeft tegenover filmblad Empire aangegeven te zullen stoppen met het maken van Hollywoodfilms. Lucas wil liever verder met het maken van kleine, experimentele hobbyfilms. Om daar tijd voor vrij te maken stopt hij bij zijn productiebedrijf LucasFilm.

In januari gaf Lucas ook al aan te willen stoppen met het maken van films, nadat hij kritiek van Star Wars-fans had gekregen. De fans waren teleurgesteld over de heruitgave van de filmreeks, vorig jaar, in 3D en met enkele gewijzigde scènes. Zij hadden het vermoeden geüit dat Lucas het alleen maar deed om het geld.
 
Lucas' uitspraak in januari leidde destijds nog niet tot concrete stappen. In Empire zegt hij nu echter: ‘Ik ga weg bij mijn bedrijf LucasFilm en al mijn andere ondernemingen. Ik maak al mijn verplichtingen netjes af en trek mij dan terug naar mijn garage om met zaag en hamer experimentele hobbyfilms te maken. Ik heb altijd al experimentele films willen maken en me geen zorgen meer hoeven te maken over bioscooppremières.’
 
De directe aanleiding van zijn vertrek zou liggen bij zijn in 2011 geproduceerde oorlogsfilm Red Tails, een film over twee Afro-Amerikaanse piloten in de Tweede Wereldoorlog. De regisseur was terneergeslagen toen hij geen beleggers hiervoor kon vinden. Uiteindelijk schoot Lucas 58 miljoen dollar voor om de film, die in juni in Nederland in première gaat, op het witte doek te krijgen.
 
Met zijn productiebedrijf LucasFilm, dat zal blijven bestaan, financierde hij grote Hollywoodproducties als Star Wars, Indiana Jones en American Graffiti. Pixar, bekend van o.a. Finding Nemo en Toy Story, was een onderdeel van LucasFilm voordat Lucas het verkocht.