Finding Nemo 2 verschijnt in 2016

Pixar werkt aan meer sequels

Pixar gaat een vervolg maken op de animatiefilm Finding Nemo uit 2003. De film is, op Toy Story 3 na, wereldwijd de best verkochte Pixarfilm aller tijden. Finding Nemo 2 moet in 2016 uitkomen. Een puur commerciële zet?

Het tweede deel van de komische vissenfilm zal opnieuw worden geregisseerd door Andrew Stanton. De regisseur en scenarist ontving in 2003 voor Finding Nemo de Oscar voor beste animatiefilm. Stanton kwam op het verhaal van Nemo na een wandeling door het park met zijn vijfjarige zoontje. Stanton: ‘ Gedurende de hele wandeling was ik mijn zoontje aan het waarschuwen voor verschillende gevaren. Ik weet nog dat ik opeens bij mijzelf dacht; je mist nu compleet waar deze wandeling om draait.’ En zo ontstond het verhaal van een schrikkerige clownvis die zo druk was met zorgen om zijn zoon, dat hij hem uiteindelijk kwijtraakte.

Stanton is geen onbekende bij Pixar. Naast het regisseren, produceren en schrijven van verschillende Pixarfilms, spreekt hij daar ook regelmatig stemmen voor in. Zijn eerste film voor het animatiebedrijf was Toy Story uit 1995. Sindsdien werkte de regisseur aan negen films voor Pixar, waaronder Wall-E en het met een Oscarbekroonde Toy Story 3.

Ellen DeGeneres, die de stem insprak van de vergeetachtige vis Dory in de originele film, is momenteel aan het onderhandelen met Pixar over een terugkeer in het tweede deel. De Amerikaanse actrice liet al een paar keer in haar eigen talkshow weten dat ze graag een Finding Nemo 2 ter wereld ziet komen.

Walt Disney Studios, waar Pixar onder valt, draaide vorig jaar 200 miljoen dollar verlies na het floppen van Stantons liveactionfilm-debuut John Carter. Het heeft er de schijn dat Pixar, aanvankelijk geroemd om het uitbrengen van het ene originele verhaal na het andere, nu probeert om unieke creaties te balanceren met commerciële vooruitzichten.

Zo heeft de animatiestudio de laatste jaren meerdere vervolgen uitgebracht. Toy Story 2 en Toy Story 3 zijn uitzonderingen, maar Cars 2 werd gezien als een puur commerciële zet. Zelfs enkele animators van Pixar gaven toe daar met tegenzin aan te werken. Monsters Inc. uit 2001 krijgt volgend jaar een vervolg: Monsters University . Ook wordt een vierde Toy Story-film overwogen. En als klap op de commerciële vuurpijl wordt Finding Nemo volgend jaar opnieuw uitgebracht in 3D.

Maar niet te vroeg geoordeeld; Pixar komt ook met drie nieuwe verhalen. The Good Dinosaur (geregisseerd door Bob Peterson) moet uitkomen in 2014, een nog naamloze film ( Pete Docter) over een kijkje in het menselijk brein in 2015 en nog een film ( Lee Unkrich) over de Mexicaanse feestdag Dia de los Muertos in 2016.

Wie daar allemaal niet op kan wachten moet vooral even een kijkje nemen naar deze mooie schetsen van Pixar animaties op Empire.com.

Trailer Finding Nemo 3D