Filmregisseur Ruud van Hemert overleden

Schatjes!-regisseur leed aan keelkanker

Filmregisseur Ruud van Hemert is op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van keelkanker. De Nederlandse regisseur is voornamelijk bekend van de Nederlandse films Schatjes!, Ik ook van jou en Feestje!.

Van Hemert leed sinds vorig jaar aan een zeer agressieve vorm van keelkanker . Eind juni besloot de regisseur te stoppen met zijn medicijnen, op morfine na. Eerder dan gepland reisde hij vanuit zijn woonplaats in het Zuid-Spaanse Benagalbon, nabij Malaga, terug naar Nederland om euthanasie te laten plegen. ‘ Ik ben bang dat ik het anders niet haal,’ zei hij tegen De Telegraaf, bang dat hij al in Spanje zou sterven.

Schatjes! uit 1984 is de debuutfilm van Van Hemert. Deze zwartgallige komedie over kinderen die de oorlog aan hun ouders hebben verklaard, zette meteen de toon van de regisseur: seks, geweld en chaos. De film was met ruim een miljoen bezoekers na Flodder, Ciske de rat en Spetters, de meest succesvolle Nederlandse speelfilm uit de jaren tachtig. Twee jaar later maakte de regisseur het succesvolle vervolg Mama is boos! Zijn laatste film is het relatief minder goed ontvangen Feestje! uit 2004 met Antonie Kamerling in de hoofdrol.

Zijn acteurs noemden hem wel eens Bruut van Hemert, vanwege zijn perfectionisme op de set. Dat de regisseur daar niet erg wakker van lag, bleek uit de titel van zijn vorig jaar verschenen autobiografie De bruut. Hierin doet de regisseur vanuit zijn woonplaats in Spanje een boekje open over de filmwereld.

In 2001 zei Van Hemert tegen de Filmkrant: ‘Het gaat mij er niet om aardig gevonden te worden. Mijn enige doelstelling is het maken van een goede film.’

Van Hemert begon zijn televisiecarrière bij onder meer de VARA en de VPRO. Zo maakte hij begin jaren zeventig onder meer samen met Wim T. Schippers De Fred Haché Show en Barend is weer bezig!.

Bekijk hier de trailer van Schatjes!