Filmmakers bezetten het Mediafonds

Nederlandse mediamakers protesteren tegen kabinetsplannen

Sinds 09:00 uur vanochtend wordt het Mediafonds in Amsterdam bezet door een gezelschap van prominente Nederlandse mediamakers. De actie vindt plaats uit protest tegen de kabinetsplannen om het Mediafonds op te heffen. De Tweede Kamer zal morgen een beslissing maken over de toekomst van het fonds.

Het pand aan de Herengracht wordt de hele ochtend bezet door verschillende Nederlandse regisseurs, producenten, schrijvers, acteurs, radiomakers en muzikanten. Onder hen bevinden zich regisseurs als Heddy Honigmann, Norbert ter Hall, Eddy Terstall en Paula van der Oest. Ook sympathisanten als Daphne Bunskoek en Hedy d’Ancona hebben zich aangesloten bij de protestactie.

De actie is een initiatief van de Dutch Directors Guild (DDG), een vereniging die zich inzet voor Nederlandse film- en tv-regisseurs. Onder hun strijdkreet ‘Handen af van het Mediafonds’ protesteert de DDG tegen de onlangs gemaakte kabinetsplannen om het Mediafonds op te heffen.  Met de bezetting willen de makers concreet maken hoe essentieel het Mediafonds is voor kwalitatieve inhoud op de publieke zenders .

DDG-voorzitter Ger Poppelaars: ‘Het Mediafonds financiert honderden producties per jaar, geliefd door publiek en critici. Opheffing van dit onafhankelijke fonds heeft desastreuze gevolgen voor de mediaproducties van hoge kwaliteit. Prachtige films, series en documentaires gaan verloren.’

Op 29 oktober werd in het regeerakkoord bekend gemaakt dat het voortbestaan van het Mediafonds wordt heroverwogen; een voorstel dat de overheid in de toekomst 16 miljoen euro kan besparen. Vorige week gaf staatssecretaris Sander Dekker aan vast te willen houden aan de opheffing van het Mediafonds. De Tweede Kamer zal morgen stemmen over het voorstel van de staatssecretaris.