De met prijzen overladen Amerikaanse componist en arrangeur Marvin Hamlisch (68) is maandag na een kort ziekbed overleden in Los Angeles. Dat heeft zijn familie dinsdag laten weten.

Hamlisch, die met zijn zeven jaar de jongste student ooit was die aan de vermaarde Juiliard School of Music werd toegelaten, maakte muziek voor ruim 40 films. Hij is onder meer bekend van de in 1974 met twee Oscars bekroonde filmmuziek van de The Way We Were (Sydney Pollack), met in de hoofdrol Barbra Streisand.

Hij schreef dat jaar geschiedenis door zelfs nog een derde Oscar te winnen, voor George Roy Hills The Sting (beste lied). Tevens ontving hij acht maal een nominatie, voor onder meer de James Bond-film The Spy Who Loved Me (1977) en Sophie's Choice.

Naast drie Oscars won hij voor zijn werk vier Grammys, vier Emmys, een Tony, drie Golden Globes en een Pulitzer Prize (voor musical A Chorus Line). Enkel collega-componist Richard Rodgers (The Sound of Music) wist eveneens bij al die beroemde instituten in de prijzen te vallen.

Bron: ANP